Съвети за по-дълъг живот на лаптопа

В Интернет може да намерите доста информация за това как да удължите живота на батерията на лаптопа си, но не толкова е писано по темата за удължаване живота на лаптопа като цяло, независимо дали той е чисто нов или е лаптоп втора ръка.

лаптоп втора ръка

Ще се опитам да бъда максимално полезен като посоча грешките, които масово се допускат от потребителите, както и начините за преодоляването им. Също желая да Ви ориентирам сред огромния океан от аксесоари – какво наистина Ви е нужно и може да бъде от полза за удължаването на живота на вашия лаптоп.

За да удължите живота на лаптопа си, първо е необходимо да разберете дали не правите грешки при експлоатацията му. Най-често срещаните такива са изброени по-долу.

Прекалено често зареждане на батерията на лаптопа

Батерията е един от най-важните компоненти на всяко мобилно устройство. Всяка батерия има живот, който се измерва в брой направени цикли на зареждане/разреждане (например след 350-400 цикъла батерията спира да работи). Много хора, които използват своя лаптоп в офиса или дома си, го държат постоянно включен към електрическата мрежа. Това не е добре за батерията, нужно е лаптопът да работи и само на батерия (веднъж седмично е достатъчно) за да може да се правят пълни цикли на заряд/разряд.

Променяне на заводските настройки

Също както при смартфоните, заводските настройки (factory settings) на лаптопите се нуждаят от промяна за да се постигне максимално удобство за потребителите. Типичен е примера с яркостта на екрана, която по подразбиране в повечето случаи е доста висока. След намаляването й, лаптопа ще има по-малка консумация на енергия и по-дълъг живот на батерията. По този начин също предпазвате зрението си от увреждане, тъй като много хора ползват лаптопа си с висока яркост на дисплея в леглото, малко преди заспят, а това е вредно за очите.

Архивиране на информацията и памет

Колкото повече програми използвате едновременно на компютъра си, толкова повече RAM памет Ви е нужна за да функционира той нормално. Също така колкото повече информация записвате на твърдия диск, толкова по-малко свободно място Ви остава. Наистина е удобно цялата Ви информация да е на едно място, но какво става ако например твърдия Ви диск се повреди или просто Ви откраднат лаптопа. Губите всичко, но не и ако имате информацията на друго място, като външен диск или на някое “клауд” приложение в мрежата (Dropbox е добър пример). Освобождаването на място на твърдия диск може да окаже благоприятно влияние и върху бързината на лаптопа.

Прегряване и почистване

Продължителната употреба на лаптопа, неизбежно води и до натрупването на прах в пространството между вентилатора и охлаждащия радиатор, което пречи на горещия въздух да излиза свободно от корпуса и води до прегряване на чиповете. А такова системно прегряване на лаптопа е една от най-честите причини за отлепяне или изгаряне на чипове, което води до високи разходи за ремонт на лаптопа. В някои случаи дори сумите за ремонт са толкова високи, че не си заслужава и е по-добре да потърсите фирма, занимаваща се с изкупуване на лаптопи и да вземете някой лев за работещите части. За да не стигате до подобен край е нужно да се прави профилактика на лаптопа срещу прах поне веднъж в годината. Ако е нужно се сменят и термопастите на чиповете.

Друг начин да попречите на лаптопа да се охлажда е неправилната му употреба в леглото или върху меки повърхности, които пречат на въздуха да влиза и излиза свободно.

Начин на пренасяне

Мобилността на лаптопите често води и до небрежност при пренасянето им. Често те биват мятани на задната седалка на колата, оставяни на пода, поставяни във всякакви видове чанти, раници и дори пликове. Това небрежно отношение често води до повреди (като счупване на дисплея) и козметични дефекти (надрасквания и пукнатини по корпуса).

Аксесоари, които могат да удължат живота на вашия лаптоп

Както вече споменахме архивирането на информацията е важно за бързината на компютъра и още по-важно за Вас, като притежатели на тази информация (особено за бизнес потребителите, които се чудят какво да правят когато лаптопа им се повреди).
За целта е необходим външен хард диск. В зависимост от нуждите Ви и от капацитета му цените обикновено варират между 100-200 лв.

За да избегнете възможността от повреда на лаптопа при пренасяне е необходимо да се сдобиете с подходяща раница, чанта или калъф, съобразени с точните му размери.

Сред най-популярните аксесоари за лаптоп безспорно е мишката, била тя жична или безжична. Моето мнение е, че в повечето случаи тя е излишна, въпреки че има хора, които не могат да използват лаптоп, ако нямат мишка. Вече тъчпадите вършат чудесна работа и по-добре да инвестирате в охлаждаща подложка, от колкото в мишка, която по никакъв начин няма да удължи живота на вашия лаптоп.

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»