17-годишна стана интернет милионер

Случаят с американската ученичка Ашли Куолс, която на 17 г. е вече интернет милионерка, е христоматиен. Съвсем доскоро тя се тъпчеше в двустайно жилище в неугледен квартал на Детройт с разведената си майка и по-малката си сестричка. Но благодарение на надомния си компютърен бизнес тя и семейството й вече притежават голяма къща с 4 спални и живеят нашироко, а Ашли ръководи своята компания от просторен офис на приземния етаж.

Бизнесът й всъщност е нейният интернет сайт whateverlife.com, което в най-общ превод би означавало „животът такъв, какъвто е“. Тя го е основала, когато била на 14 г., с 8 долара за регистрацията, които взела назаем от майка си.

Днес, 3 г. по-късно, той й носи приходи от 1 млн. долара годишно и дава на нейното работническо семейство сигурност, каквато то никога не е познавало.


На 14 г. девойката получила подарък от майка си след дълги спестявания – персонален компютър. По това време тийнейджърките лудват из електронните мрежи за социални контакти от типа на MySpace. Ашли също се заравя с юношеска страст из интернет, бързо забелязва интереса на своите приятелки към свежо и шарено персонализиране на техните странички в MySpace и се увлича по графичен дизайн, който може да удовлетвори вкуса на девойките, мечтаещи за романтичен облик на личните си блогове.

И тя създава своя сайт, в който безплатно предлага различни готови графични форми за тези странички. Най-често срещаният елемент в тях са любимите на Ашли розови сърца, разположени на групи или по различни схеми, често в комбинация с други свежи картинки и текстове от популярни хитове. Над една трета от готовите дизайнерски форми тя е разработила сама.

Но вече има екип от сътрудници и й се налага да действа като президент на компания. Сама е подбрала свои близки приятелки и съученички, които се запалват да реализират творческите й хрумвания. Обучава ги на принципите на графичния уебсайт дизайн и изисква от тях поне по 25 проекта седмично.

Неотдавна е наела на работа и майка си Линда Ла Брек като офис мениджър. Всички те са единодушни, че Ашли е тактичен и етичен бос, който обаче има страхотен пазарен нюх и бързо разбира към кого трябва да се насочи фирменият продукт.

Майка й отначало се отнася твърде скептично към нейното занятие, смята го за губене на време. Посещенията в сайта на Ашли, която очевидно е напипала гениално пазарната ниша, бързо нарастват и скоро достигат хиляди на ден, а днес вече са около милион.

На този шеметен успех бързо реагират рекламодателите. Много от тях дори не подозират кой стои зад whateverlife.com, но така или иначе предложенията за рекламни клипове на него бързо се множат. Именно оттам тръгва потокът от доходи към г-ца Куолс, защото самите й дизайнерски проекти са безплатни. Първият чек е за 2700 долара, вторият – за 5000, следващият – за 10 000.

Тя и досега си спомня какъв шопингтур е направила с майка си от първата печалба – за един ден си накупили много дълго отлагани придобивки за дома и, разбира се, за празния гардероб на Ашли.

Случаят с момичето е нагледен пример как интернет разчупва каноните за правене на бизнес, като позволява на никому неизвестни предприемачи, често пълни аматьори, да се конкурират на свободния пазар без оглед на финансови ресурси, размер, местоположение или опит. Там всичко зависи от находчивостта, от уместна идея, хрумнала ти в най-верния момент. Точно такъв бизнес модел е налучкала 17-годишната ученичка от работническо предградие на Детройт. Тя е усетила желанието на хиляди момичета да индивидуализират своите странички в MySpace no бърз и лесен начин с готови профили от популярни и модерни пиктограми – сърчица, цветенца, снимки на знаменитости. „То е като да обличаш куклата си с нови дрехи и да ги сменяш често. Аз давам на момичетата това, което искат“, казва Ашли. И го прави абсолютно безплатно.

Според анализатори на Google сайтът whateverlife.com се посещава от над 7 млн. души месечно, а още 60 млн. отварят отделни негови странички. Това е по-голяма аудитория от тиражите на популярните юношески списания “ Севънтийн“, “ Тийн Бог“ и „КосмоГъл“, взети заедно, и то не убягна от погледите на големите рекламодатели в Холивуд.

Бизнесът расте, но за едно непълнолетно момиче, което напуска училище и няма дори диплома за средно образование се явяват и административни пречки. Нейните контрагенти забравят, че тя е само на 17 г., но данъчните – не! И скоро от тях пристига съобщение: предвид значителните й доходи, които „е съмнително, че може да управлява“, докато навърши 18 г. съдът назначава на Ашли Куолс попечител.

За всяка по-крупна финансова операция или покупка извън одобрения месечен бюджет тя трябва да иска одобрение от попечителя.

Това връзва ръцете й в един много конюнктурен бизнес, където често се изисква бърза реакция. „Та аз не продавам лимонада!“, ядосва се младата бизнес дама. „Освен това фирмата си е моя. Ако искам да си наема Изпълнители и дори майка ми, защо трябва да питам някой друг?“

Така или иначе на тази опека скоро ще дойде край. През юни Ашли става на 18 г. И ще бъде абсолютно свободна да планира и бизнеса, и живота си.

„24 часа“

Няма коментари

Comments are closed.


«
»