68-и в ИТ

На 68-мо място сме по ползване на информационни технологии

България напредва с четири позиции до 68-мо място в класация на Световния икономически форум, която измерва т. нар. Индекс за мрежова готовност (Networked Readiness Index – NRI), предаде investor.bg. Индексът изследва до каква степен държавите са подготвени за ефективното използване на информационните и комуникационните технологии (ИКТ).

Миналата година страната ни загуби осем места в класацията до 72-о място. „Най-мрежовата икономика“ в света е Дания (която беше лидер и в предишната класация), следвана от Швеция и Швейцария, сочат данните от доклада. Сред челните пет позиции Република Корея (9) и в по-малка степен САЩ (4) отбелязват най-значителни подобрения (като напредват с 10 и 3 позиции съответно). На пето място е Сингапур, на шесто -Финландия, на седмо – Холандия, на осмо – Исландия, а на десето -Норвегия.

От съседните на България държави най-напред в класацията е Турция (на 55-о място), следвана непосредствено от Гърция (на 56-о), като и двете губят позиции, съответно 3 и 8. Румъния изостава с 6 места до 61-о, а Македония – с 2 до 83-о. Последните три места в класацията се заемат от Зимбабве, Бурунди и Чад.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»