IT-пазарът с 2 млрд. евро оборот

Пазарът на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в България през 2007-а ще надхвърли 2.2 млрд евро, заяви председателят на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Боян Бойчев по време на тазгодишното изложение „БАИТ ЕКСПО 2007“. Най-голям дял се пада на мрежовото оборудване (253 млн. евро) и комуникационното оборудване за крайни потребители (311 млн. евро). Продажбите на компютърен хардуер и софтуерни продукти са съответно 224 млн. евро и 57 млн. евро, а на IT услугите – 69 млн. евро.

Що се отнася до пазара на компютри в страната, очакванията са за 40-процентен ръст през 2007 г. и средногодишен ръст от около 20% до 2011 година. Според Бойчев продажбите на преносими компютри в близко бъдеще ще надхвърлят тези на настолните, а като цяло цените на продуктите ще намаляват поради поевтиняване на компонентите и отпадане на митническите ограничения. По време на форума стана ясно още, че потребителите на ИНТЕРНЕТ у нас през 2007 г. са достигнали 33.8% от населението, като за миналата година те са били 28.5%, или 2.2 млн. души. През последната година страната ни се е изкачила с шест позиции до 9-о място в глобалния индекс за услугите. Въпреки това тя изостава над десет пъти по показателя „Разходи за IT на глава от населението“ в сравнение със средния за Европа, където се отделят 700 долара срещу само 69.04 у нас.

Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков каза, че въпреки големия обем на чуждестранните инвестиции в сектора (близо 2 млрд. евро за последните две години) развитието в бранша ще се забави поради липсата на квалифицирани специалисти в тази област.

Ивайло Станчев
„Банкеръ“

Няма коментари

Comments are closed.


«
»