Най-популярните български марки

Колкото и атрактивен да изглежда даден продукт, в крайна сметка целта на представянето му е да контролира съзнанието ни

Кои български марки бяха най-често в полезрението ни през последната година? Потърсихме отговор от глобалната програма „Супербрандс“, пазарни класации, данни от маркетингови проучвания на български и международни агенции, информация от самите компании.

„Супербрандс“ е създадена във Великобритания през 1995 г. България се присъединява към нея в края на 2005 г. В световен мащаб програмата работи с над 7000 компании от различни сектори, организирала е повече от 100 международни маркетингови събития с над 30 000 делегати.

Селекцията на марките се прави в няколко етапа. Изготвя се списък въз основа на статистически данни и анализи на маркетингови агенции. Независимо доброволно жури от експерти и публични личности номинира водещите марки по метода Brand Case Study. Методиката е универсална за всички страни.

Марките се оценяват по следните критерии :

¦ влияние на пазара

¦ живот на пазара

¦ сила в съзнанието на клиентите

¦ доверие и лоялност на клиентите

¦ общо одобрение на пазара

ХРАНИ

Марката „Бонус“ е разработена от „Джи Ви Ел Слатина“ и е най-препоръчваната марка диетичен хляб от специалистите по здравословно хранене. Продуктите са насочени към определен пазарен сегмент, а не към масовия потребител. Пазарният им дял е под 5%.

Млечните продукти „Верея“ са собственост на „Обединена млечна компания“. Марката има пазарен дял 36% в сегмента на прясното мляко. От 2005 г. компанията участва 6 инициатива за борба с остеопорозата.

Под търговската марка „Белла“ са обединени някои от най-популярните хранителни продукти у нас:

„Сачи“ заема около 60% пазарен дял в категорията на малотрайните колбаси.

„Леки“ има пазарен дял около 40% в портфолиото на фирмата.

„КЕН“ е един от основните конкуренти на „Белла“. Пазарният му дял в сегмента на малотрайните колбаси е около 12%, а в този на кренвиршите е около 24%.

НАПИТКИ

„Девин“ е водещата компания за бутилиране на вода с 31% пазарен дял по данни на агенция Canadean. Следващите две компании са „Горна баня“ (25.7%) и „Банкя“ (11%).

Соковете БББ се радват на най-висока степен на лоялност и познаваемост сред потребителите. „Капи“ е втората най-консумирана марка в тази категория, сочат данните от маркетингово проучване.

„Каменица“ е основана през 1881 г. и пазарният й дял е 30%. За последните 6 години българите са изпили над 650 млн. литра от бирата, сочат фирмените отчети.

„Загорка“ е една от първите български пивоварни, сертифицирани по стандарта ISO (1997 г). През последните десет години инвестициите в „Загорка“ АД са около 80 млн. лв.

Пивоварна „Шуменско“ е създадена през 1882 г., а от 2003 г. досега продажбите на бирата са нараснали с 300%. Вече няколко десетилетия „Шуменско специално“ се изнася за САЩ и Португалия.

Винпром „Пещера“ покрива широк пазарен сегмент сред концентрираните алкохолни продукти. Компанията е и най-големият български данъкоплатец в алкохолния сектор. „Пещерска гроздова“ е най-продаваният продукт в семейството на марката и е номиниране като „най-популярната ракия в България“ от „Супербрандс“.

Със сезонното си позициониране и еротизирана комуникация мастика ‘ Пещера“ се утвърждава като първата родна марка в сегмента, която разширява потребителската си група и се популяризира като масово питие.

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ

БТК има 2,5 милиона фиксирани телефонни поста и е създател на марката „Вивател“ (2005 г.), която вече има 1 млн. абонати.

„М-Тел“ е най-разпознаваемата марка сред мобилните оператори. Над 55% от потребителите на мобилни услуги у нас са техни клиенти – 5 млн. души.

„Глобул“ е създадена в края на 2000 г. със 100% чужда собственост. Над 1,1 млрд. лева са вложени досега в развитието на мрежата и услугите. Клиентите й са 3,5 милиона.

ПРОМИШЛЕНОСТ

„Видима“ и „Идеал Стандарт България“ са източник на продукция, която се реализира в целия свят. Капацитетът на „Видима“ е 2,7 млн. изделия за обзавеждане на баня. Над 4 млн. смесителни батерии и над 2 млн. керамични изделия са изпратени към дистрибуторите на компанията по целия свят. „Това означава, че на всеки 5 сек е купуван по един продукт“, отчитат от компанията.

„Монбат“ е един от водещите производители на акумулаторни батерии. Изнася продукцията си в повече от 25 държави по целия свят. Годишният ръст на компанията за последните 3 години е 50%. 85% от производството е предназначено за износ, като 65% от него е за пазарите на ЕС.

ИНСТИТУЦИИ

НДК навърши 26 години от създаването си през 2007 г. През 2005 г. печели наградата за най-добър конгресен център в света от Международната организация на конгресните дворци APEX. Hag 1,5 млн. души годишно минават през НДК, сочи статистиката.

ЦУМ е създаден през 1956 г. В периода 1999 – 2001 г. е реконструиран под ръководството на британски екипи и днес се нарежда сред най-комуникираните марки в България за последната година (44 място в класацията Топ 50).

Международният панаир Пловдив е организиран за пръв път през 1892. Той е първата панаирна организация в България, която членува в Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI) от 1936 година. С общата си изложбена площ от 138 000 кв. м панаирното градче се утвърждава като най-голямото подобно средище в Югоизточна Европа.

ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ

Корпоративна търговска банка е създадена през 1994 г. и 5 края на септември 2007 г. капиталът й е 152 015 хил. лв. Тя се нарежда на 9-о място по пазарен дял сред банките у нас.

През ноември 2007 г. Пощенска банка и АЗИ Банк се обединиха под името „ЮроБанк И Еф Джи България“, но запазиха марката „Пощенска банка“, която притежава третата по големина клонова мрежа в страната. След обединението пазарният дял на институцията на българския пазар е около 10%.

В началото на декември 2007 г. КВС Group, притежател на ЗПАЛ АЗИ, придоби 75% от СИБанк. КВС се стреми да бъде многоканален банков застраховател за частни лица, малки и средни предприятия.

ОББ е учредена през 1992 г. чрез сливането на 22 български регионални търговски банки. Тя представлява най-мащабният консолидационен проект в българския банков сектор. Основен акционер (99,9%) е Национална банка на Гърция (NBG).

Първа инвестиционна банка е създадена през 1993 г. Притежава 80% от капитала на „Дайнърс клуб България“, представителство за България на „Дайнърс клуб интернешънъл“.

Райфайзен Банк е основана през 1994 г. и е първата инвестиция в банковия сектор у нас със 100% чуждестранен капитал.

Приходите на ЗД „Армеец“ за последните 10 години са се повишили 7 пъти, а пазарният му дял е 5%. Компанията извършва автомобилни, имуществени, финансови и лични застраховки.

ГОРИВА

„Петрол“ освен като пазарен лидер в продажбата на горива на едро и дребно у нас се реализира и като най-големия брокер на застраховки по време на кампаниите „Гражданска отговорност“ (продава по 4 полици на минута). Компанията е създадена през 1932 г., а за модернизацията си след 2000 г. е инвестирала над 80 млн. евро.

„Овергаз“ (33 700) е най-голямата частна газова компания у нас (от 1991 г.) и е единствената частна фирма, спечелила три поредни търга на холандското правителство за продажба на единици редуцирани емисии (проекти за София, Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Варна).

ИНТЕРНЕТ

www.dir.bg има аудитория от около 150 000 души и е най-често посещаваната българска страница от сънародниците ни в чужбина, твърдят от компанията. Търсачката работи върху система от повече от 30 сървъра, а месечно в каталога й се регистрират над 2000 сайта.

www.jobtiger.bg е създаден в края на 2002 г. от Българо-американския инвестиционен фонд със седалище в София и се утвърждава като една от най-комуникираните марки на българския пазар през последната година.

Силвия Симеонова
Класа

Няма коментари

Comments are closed.


«
»