IT и маркетингът – с най-високи заплати

От 6 до 20 хил. лв. са вече заплатите на директорите на маркетинговите звена в престижните фирми, обяви вчера Светлозар Петров, шеф на електронния справочник за работа JOB-Tiger. Дефицитът за подготвени специалисти за високи позиции бил голям, което обяснявало фантастичните суми. В тази област заплащането било съизмеримо със страните от ЕС, затова напоследък и чужденци се ориентирали към България.

В информационните технологии средното възнаграждение било 3000 лв. Гладът за кадри в него е огромен – само в София не стигат 5000 мрежови специалисти и още толкова JAVA разработчици, каза Петров. Току-що завършили висшисти с по 2-3 месеца стаж стартирали с 1000-1200 лв. Търсенето на наши компютърджии от страни в Централна и Източна Европа продължавало, което увеличавало конкуренцията между фирмите у нас.

С отлични шансове за добре платена работа продължавали да са инженерите и специалистите по чужди езици.

Заплатите в частния сектор ще скочат среднос15% до края на годината, сочи прогноза на база проучване сред 15 000 фирми.

И през 2008-а пазарът на труда ще се доминира от кандидата, категоричен е Петров. Все по-масова става практиката шефовете да ухажват персонала си с курсове, с възможности за допълнително пенсионно и здравно осигуряване и други социални придобивки.

Безработните без образование нямат перспективи въпреки глада за работна ръка. Напоследък фирмите охотно наемали хора на години и пенсионери. Те знаят цената на труда, с лекота се обучават и са благодарни за добро отношение, каза шефът на JOB-Tiger.

По последни данни София остава лидер по заплати със средно възнаграждение над 700 лв. Следват Варна с 600, Ст. Загора, Пловдив и Габрово с 500.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»