По-добре хакер, отколкото бижутер

Forbes класира отмиращите професии през ХХI век

Искате да спечелите пари като бижутер? Забравете. Според най-новите проучвания това е една от най-безперспективните професии през следващите години. Тъмни облаци надвисват и над журналистите, както и над фермерите. Ако пък предпочитате тихо и кротко да проспивате дните си като канцеларски плъх – време е да спрете. Анализаторите са категорични, че това са изчезващите професии на XXI век. Стимул за това изследване дава прогнозата на Министерството на труда в САЩ, че ръстът на работните места общо за всички професии към 2014 г. ще бъде 13%. Въз основа на тези данни сп. „Форбс“ класира като „безперспективни“ онези професии, където ръстът е най-малък или отрицателен.

Ако все още не сте решили къде да трупате стаж, не се насочвайте към държавните учреждения, съветват специалистите. Този тип служби могат да изглеждат привлекателни заради стабилността и редовните осигуровки, но в действителност те са сред онези работни места, в които няма надеждност. Сп. „Форбс“ обяснява това с факта, че към 2014 г. прогнозният ръст в този сектор е едва 1,6% в сравнение с 2004 г., което означава, че възможностите за реализация силно ще намалеят. Също толкова непривлекателна според списанието е журналистиката – там ръстът се изчислява на 5%, което ще принуди печатните издания да съкращават разходите и съответно работните места, главно поради масовото разпространение на интернет. При това повечето места за репортерите и редакторите, които списанието нарича „изчезващ вид“,

ще останат в нископлатените средства

за масова информация. Що се отнася до радиожурналистите, „Форбс“ съобщава, че заетостта в тази сфера към 2014 г. ще спадне с 5% заради сливанията, въвеждането на новите технологии и липсата на свободни честоти за нови радиостанции.
Не е много надеждна и кариерата в туристическите агенции. Министерството на труда на САЩ прогнозира спадане на броя на заетите в тях с 6% заради разпространението на интернет услугите.
С 5% ще намалеят пък местата за работещите в промишленото производство, а при бижутерите спадът е с 1%. Броят на работните места за фермери ще намалее с цели 11%. Трудни времена предстоят и за служителите в текстилната промишленост, където прогнозираният спад е 36%, същата цифра се отнася и за работещите в канцелариите.
Кои тогава ще бъдат най-търсените професии в бъдеще? Има отговор и на този въпрос. Според изследване, също направено в САЩ, през 2016 г.

най-търсени ще са професиите

на разработчик на софтуер, медицински работник и финансов аналитик. Списание Money Magazine включва в списъка си само професии, където годишната заплата е над 50 000 долара и няма риск за здравето и живота на служителите.
На първо място са инженерите по програмно осигуряване, които според изданието ще живеят най-добре след десетина години с годишна заплата от над 80 000 долара.
Предимството на тази професия е, че може да се работи дистанционно, без да е задължително присъствие в офиса. Като минус се посочва влошаването на зрението следствие продължителното седене пред монитора и болките в гърба. Сред най-търсените ще бъде и професията на преподавател в колеж, тъй като броят на желаещите да учат в учебни заведения в САЩ непрекъснато се увеличава.

Безспорен плюс на тази работа

е възможността на преподавателя сам да съставя разписанието на лекциите си, както и липсата на строг дрес код. И въпреки че в началото на кариерата доходът не е от най-високите, има възможност за професионално израстване. Следващото място в списъка заема професията финансов консултант. Търсенето на такива специалисти според Money Magazine ще се увеличава, тъй като от финансово планиране се нуждаят не само богатите хора, но и състоятелните пенсионери, чиито брой в САЩ нараства. Като минус изследователите отчитат голямото количество бумащина.
Сред останалите професии, на които изследователите предричат светло бъдеще, са фармацевт, оценител на недвижими имоти и психолог.

„Стандарт“

Няма коментари

Comments are closed.


«
»