е-подпис от 2007-а

Пощи и училища с е-подпис от 2007-а

Всички фирми за комунални услуги – ВиК, ЕРП, топлофикации, както и нотариусите, училищата, пощите, трябва да си регистрират електронен подпис и да дават възможност на гражданите да бъдат обслужени и по електронен път. Това предвижда законопроектът за електронното управление, който кабинетът одобри вчера.
Това ще стане до 1 година от влизане на закона в сила – време, през което чиновниците трябва да бъдат обучени за тази дейност, каза вчера министърът на държавната администрация Николай Василев.
Освен глобите за неспазване на това изискване фирмите от комуналния сектор ги грози и отнемане на лиценза, ако не разполагат с електронен подпис, предвижда проектът. За да им бъдат придвижени документите по електронен път, гражданите също трябва да разполагат с електронен подпис. Неговата цена доскоро беше около 100 лв., но засиленото им използване и конкуренцията между фирмите, които ги издават, напоследък смъкнаха цената до около 40-50 лв.
Глобите за фирмите, които не въведат електронния подпис, стигат до 7000 лв. За държавните чиновници тази глоба е 10 пъти по-малка – максимум 750 лв.
Проектозаконът забранява държавен орган да изисква от гражданите информация, която те веднъж вече са дали на някой друг или на същия орган.

Ралица Христова
вестник СЕГА

Нотариуси пращат документи по имейл
До 250 лв. глоба за чиновници, отказали електронни услуги

Нотариусите, ВиК дружествата, топлофикациите и пощите ще бъдат задължени да общуват с клиентите си по интернет. Това предвижда проектозакон за електронното управление, който правителството одобри вчера.

С него се забранява на администрацията да изисква непрекъснато от гражданите документи, които дадено ведомство веднъж е получило. Чиновниците вече ще трябва да си ги събират по служебен път.

Например ако някога сте дали акт за раждане или фирмена регистрация на някое звено, не е необходимо да го правите повторно пред друго, обясни министър Николай Василев. Той призна, че законопроектът предвижда революционни промени, свързани и с манталитета на държавните служители и затова, ако бъде приет от парламента, ще влезе в сила година по-късно, вероятно през 2008 г. Освен антикорупционната цел – да се спре директното общуване на гражданите с чиновниците, ще се намалят и разходите за хартия и принтери, обясни министърът.

За да подготви чиновниците за извършване на услуги по интернет, министерството на администрацията вече е купило 2150 елекронни подписа. Те ще бъдат разпределени между 500 общински структури следващите седмици. Сертификати за удостоверяване на електронни документи ще бъдат дадени и на министрите, каза Василев.

Те обаче няма да са необхозими на гражданите, които ще получават електронните услуги. Начинът как ще се получават и заплащат, ще бъде регламентиран с допълнителна наредба.

Длъжностните лица, които отказват да изпълняват изискванията на този закон, ще бъдат глобявани от 50 до 250 лв., като при повторно нарушение тя може да стигне до 750 лв. За лицата, осъществяващи публични функции като нотариусите, санкцията е от 300 до 3000 лв.

Павлина Трифонова
24 часа

Няма коментари

Comments are closed.


«
»