Българите дарили 34 милиона лева през 2007

Бум на благотворителност чрез SMS за миналата година

Фирми, частни фондации и граждани са дарили 34 милиона лева в брой през 2007 г. Това съобщи Весела Герчева, директор на Българския дарителски форум, която представи резултатите от годишно изследване на форума за частните дарения през изминалата година.

Според нея фирмите са били най-активни дарители с 22 милиона лева, фондациите са предоставили близо 7 милиона лева, а благотворителността на гражданите е на приблизителна стойност 5 милиона лева. Допълнително през 2007 г. са дарени поне 8 милиона лева под формата на апаратура, храни и стоки.

Даренията през 2007 г. са се увеличили с 11 милиона лева в сравнение с 2006 г. През изминалата година най-много пари са дадени за деца от социални институции и за деца с увреждания – близо 25 милиона лева. Следват дарения за здравеопазване и скъпоструващо лечение – 2 милиона лева, както и за образователни институции, ученици и студенти – близо 1 милион лева. Все още по-малко популярни са даренията за културата, изкуството и културно-историческото наследство, посочи Герчева.

От Българския дарителски форум отбелязват нарастването на кампаниите, които използват за набиране на средства от изпращането на текстови съобщения от мобилен телефон. По този начин са били организирани близо 25 кампании, чрез които са били набрани общо 4 милиона лева.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»