Viva Pay

Vivacom стартира Viva Pay нова услуга, която позволява на клиентите на телекома да осъществяват мобилни плащания и банкови преводи през телефона си. Viva Pay представлява „мобилен портфейл“, който превръща телефона в средство за банкиране, пазаруване и идентифициране по електронен път. Партньори на услугата са операторът на платежна система Система за електронни плащания България (СЕП България), Алианц Банк България и Пощенска банка. Vivacom е вторият оператор след Globul, който се включва в мрежата на СЕП България. Globul направиха това през септември 2009 г., но услугата реално заработи точно година по-късно.

Нова SIM карта, същият номер
За да може да използват системата за електронни плащания, клиентите на Vivacom и Globul трябва да имат банкова сметка в някоя от банките партньори и да сменят своята сегашна SIM карта с нова карта. От телекомите уверяват, че това е безплатно и не изисква промяна на абонатния номер. Разликата между двете карти се състои в това, че на новата ще е инсталирано специалното приложение за мобилен портфейл, както и електронен подпис, нужни за управление на банковите средства от телефона. От Vivacom твърдят, че Viva Pay приложението е съвместимо с над 95% от телефоните на пазара. Сигурността на всяка транзакция е осигурена от вградения електронен подпис, както и от персоналния идентификационен код (PIN), който се въвежда през мобилния телефон директно в приложението. Дори мобилният апарат, на който е качено приложението да бъде откраднат, достъпът до банковите сметки на клиента остава защитен, защото всеки клиент сам измисля номера за сигурност, обясняват от СЕП България.

Е-портмоне

С „мобилния портфейл“ всеки потребител получава директен достъп от мобилния си телефон до банковите си сметки, за да извършва парични преводи в цяла България, да пазарува в някои търговски обекти (включващи „Пикадили“, „Елемаг“, KFC и др.), да пазарува онлайн, както и да проверява баланса и оборотите по сметките си. Освен това клиентите на услугата ще разполагат и с електронно портмоне, с което ще могат да плащат бързо и лесно малки суми до 20 лв. на каса в търговски обекти, чрез RFID (Radio-frequency identification) чип, който ще получат при активация на услугата в банка партньор. От СЕП България казаха, че платформата им е отворена и за други банки или мобилни оператори при желание от тяхна страна.

Растяща популярност

Според представители на Vivacom услугата плащане през мобилен телефон е едно от най-напредничавите предложения, които тепърва ще стават все по-популярни на пазара. Подобни услуги са реализирани в Япония, Великобритания, Ирландия, Италия, Франция и Германия. Анализаторите на сектора сочат, че мобилните разплащания имат потенциала до няколко години да се превърнат в масова услуга. Анализаторската компания Berg Insight прогнозира, че в световен мащаб броят на потребителите на мобилни банкови услуги ще нарасне до 913 млн. през 2014 г., като за сравнение през 2008 г. те са били 20 млн. души. Според прогнозите мобилните банкови услуги ще привлекат 110 млн. потребители в Европа и 80 млн. в Северна Америка.

Алтернативи

Mtel предлагат различна система

► Телекомуникационният оператор с най-много клиенти у нас „М-Тел“ засега не участва в мрежата на СЕП България, но също предлага няколко услуги за електронни разплащания. Представители на телекома казаха, че от 2007г. „М-Тел“ предоставя възможността на клиентите си да заплащат своите битови сметки, глоби към КАТ и други през мобилен телефон чрез портала Vodafone live или чрез набиране на безплатен телефонен номер.

► Предложенията на „М-Тел“ са по-отворени и може да се използват с дебитни карти на Борика, Maestro, MasterCard u Visa на всички банки с изключение на тези, издадени от ОББ и Централна кооперативна банка. Телекомът обаче не предлага възможността за безконтактно плащане с телефон посредством RFID чип. „М-Тел“ все пак остава отворен за предложения, свързани с услуги, които са в полза на потребителите, казаха от оператора.

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»