Застраховка срещу злоупотреби в ePay.bg

ePay.bg получи най-високия сертификат за сигурност от VISA и MasterCard

За първи път в България застраховка срещу злоупотреби при онлайн разплащания на годишна стойност 100 000 лева получават всички клиенти на ePay.bg. Тя е безплатна и се осигурява съвместно от системата за електронни плащания и ЗПАД Армеец. ePay.bg гарантира плащанията на клиентите и възстановява неправомерно наредените преводи с банкови карти и микросметки, извършени през сайтовете www.epay.bg и www.easypay.bg. Това са плащания, които не са наредени от клиента титуляр по надлежния ред, независимо от причините за това.

За да важи застраховката, клиентите на еPay.bg трябва да спазват минимални правила за сигурност на транзакциите си. Първата възможност е да използват легитимен електронен подпис, за да удостоверят самоличността си при извършването на плащанията. Ако не разполагат с такъв, могат да добавят в профила си в ePay.bg изискването за SMS потвърждаване на всяка транзакция. Това става с регистрация на личния мобилен номер и получаване на уникален SMS код от системата. Третият вариант е за ограничено ползване на услугите на системата само в частта „Он-лайн битови сметки“, което позволява единствено разплащане на дължими суми към доставчици на комунални услуги.

При ползване на застраховката за щети няма да се признават случаите, в които клиентът умишлено или поради груба небрежност е предоставил своите пароли, ПИН, смарт карти с цифров подпис, мобилен апарат и или временен SMS код на трето лице. Лимитът на застраховката за еднократна операция в системата на ePay.bg е 10 000 лева.

„Решихме да въведем застраховката най-вече за допълнително психологическо успокоение на потребителите, защото вярваме, че това ще насърчи повече българи да се възползват от удобството и бързината на разплащанията през ePay.bg. Това е просто още един аргумент за високото ниво на сигурност на системата ни, което бе признато тази година и на международно ниво с получаването на най-високия сертификат „Доставчик на платежни услуги – Ниво 1″ от VISA и MasterCard.“, обясни Георги Маринов, изпълнителен директор на „Ипей“ АД. Той допълни, че еPay.bg е единствената система за онлайн разплащания в България с такова световно признато удостоверение за защита.

Към момента активните потребители ePay са над 60 000. През 2007 година през системата са осъществени 1 719 000 транзакции на обща стойност 85 682 000 лева. Статистиката показва, че все повече потребители у нас избират тази възможност като най-бързия, лесен и сигурен начин за плащане през Интернет. „През първото тримесечие на 2008 година през еPay.bg са направени 597 556 транзакции, което е с над 54% повече в сравнение със същия период на миналата година“, обобщи Георги Маринов. Според данните общата стойност на плащанията пък е нараснала с 48% като за първите три месеца на тази година е близо 32 млн. лева.

Няма коментари

Comments are closed.


«
»