БАИТ Експо 2008

От 4 до 8 ноември в „Интер Експо Център“, София, ще се проведе изложението „БАИТ Експо 2008“. През тази година фокусът на форума ще бъде съсредоточен върху редица глобални проблеми като намаляване на въглеродните емисии и рационално използване на електроенергията, съобщиха вчера от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

В България има приблизително 800 000 компютъра. Една конфигурация използва приблизително 250-300 вата електричество на час. Тази енергия генерира сметка от около 300 лв. за година, или 800 000 компютъра изразходват около 240 млн. лева за година. Това е причината все повече компании да се замислят как да намалят разходите си, обясни Боян Бойчев от БАИТ. В глобален мащаб Google плаща най-мащабна сметка за електроенергия. Предполага се, че Google има над 100 милиона компютъра.

На срещата още стана ясно, че за втора поредна година в рамките на изложението ще се проведе конференция, свързана с проблемите и перспективите пред ИКТ сектора, форумът ще се състои в рамките на два дни – 4 и 5 ноември, форумът ще бъде разделен на общопленарно заседание и два отделни панела за информационни и комуникационни технологии.

За първи път през тази година ще се проведе и софтуерното изложение PC World. Отделно Министерството на образованието и науката ще даде възможност на посетителите да се запознаят със средните и висшите училища у нас. В момента се водят преговори и с Министерството на държавната администрация и административната реформа за участие, което трябва да предостави своите електронни услуги.

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»