ЕВТИНО ЖИЛИЩЕ ПОД НАЕМ – МИСИЯТА Е ВЪЗМОЖНА

Кой е в по-добра позиция на пазара на наемите в София в момента – наемателя или наемодателя?

След идването на световната финансова криза у нас отговорът на въпроса изглежда лесен. Едва ли обаче ситуацията ще остане така за винаги.

SofiaTrend
Според базата с данни за имоти под наем на SofiaTrend – агенция за недвижими имоти специализирана в продажба и отдаване под наем на жилищни имоти в южните райони на София – наемните нива за жилищните имоти са намалели с около 50 % средно. Средните цени на оферти под наем за обзаведен тристаен апартамент в кварталите Бели Брези, Борово, Гоце Делчев, Красно село, Лагера, Стрелбище, Хиподрума са около 350 евро месечно, но сделките под наем стават на около 320 евро. За необзаведените наемната цена е около 280 евро. За малко по-отдалечените от центъра квартали Бъкстон, Манастирски ливади, Павлово, Славия, Бояна, наемните цени са по-ниски с около 10-15%.

Основната причина за понижението на наемните цени са падащите доходи на наемателите. При средна работна заплата за страната около 670 лева по данни на НСИ за първото тримесечие на 2011 г., дори да приемем, че доходите в София са с около 30% по-високи от средните за България излиза, че 2/3 от дохода на един работещ отиват за наем. Отделно са разходите за ток, вода, парно и др. Оказва се, че да живееш под наем дори при сегашните нива не е лека задача за средностатистическия наемател в София.

Натискът върху доходите се отразява право пропорционално и върху наемните нива. По-гъвкавите наемодатели се ориентират бързо в тенденциите на пазара на имотите под наем и се опитват да задържат добрите и коректни наематели като им правят отстъпки от наемната цена, проявяват търпение при забава в плащанията. По-неотстъпчивите често остават без наематели, макар и сметката да е проста – по-добре 10% намаление в цената, но целогодишна заетост на апартамента, отколкото непроменена цена, но липса на наематели с месеци.

Друг фактор е намаляването на желаещите да наемат жилище като абсолютна стойност. Съкращенията на работни места при хората от вътрешността на страната – дошли да се трудят в София при по-добри условия и перспективи ги принуждава докато си намерят друга работа да освобождават наетите апартаменти и да се прибират по родните си места.

Въпреки кризата – на пазара „под наем” продължават да се предлагат нови и нови имоти. Част от тях са от започнати проекти преди кризата, а друга са на инвеститори, които са притиснати от разходите или от отдалечаващата се перспектива да продадат на печалба инвестициите си.

Увеличаването на избора за наемателите ни прави свидетели на явление, което може да бъде описано като „наемен туризъм”. Наемателите сменят много често квартирите си с всяко ново и по-изгодно предложение. Това важи особено много за студентите и младите наематели, които не са обвързани с нищо и мислят прагматично. Честата смяна на наемателите води до главоболия у наемодателите, които често остават с наследство – неплатени сметки и наем.

Написаното до тук поставя наемодателите в незавидно положение към момента. Дори една от най-големите банки в България стартира рекламна кампания за ипотечни кредити, показвайки възмутена наемодателка, която е недоволна от прекалено изгодните условия за кредит. От друга страна обаче, мотивите на немалка част от българите, които купуват недвижим имот за да го отдават под наем е да имат сигурен доход – нещо като бели пари за черни дни. Макар и по-малко от годините преди кризата, тези хора получават някъкъв доход, който им помага да преживеят трудните времена.

Ще има ли скоро промяна в ситуацията? По-скоро не. Докато доходите на работещите не започнат да растат и да изпреварват инфлацията, не можем да очакваме повишаване на наемните нива. Все пак индикациите за излизащата от кризата българска икономика кара наемодателите да гледат към бъдещето с надежда.

Няма коментари

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.


«
»