Kindle

Amazon възражда електронната книга
Компанията пробива потребителската електроника с четеца Kindle

Последните десет години производителите на мобилни приложения безуспешно ни продават електронни книги – дигитални устройства, на които се съхраняват и четат неограничен брой текстове. На фона на безрезултатните им усилия новият четец на електронни книги Kindle изглежда странен избор като първи опит на Amazon.com да пробие в света на потребителската електроника.

Компанията може и да е новак в хардуерния бизнес, но като цяло има богат опит в онлайн търговията. И докато цената на Kindle ($399) ме кара да се позамисля, решението на Amazon да базира четеца върху безжична технология е мъдро. Точно това може да спаси продукта от пропастта, погълнала други неуспели конкуренти.

На пръв поглед Kindle прилича на Reader – продукт на Sony, пуснат миналата година срещу $300. Логично: и двете устройства ползват един и същ шестинчов „електронен хартиен“ дисплей, произведен от младата иновационна компания Е Ink.

Amazon заслужава аплодисменти, че предлага четец на електронни книги, който функционира напълно независимо от компютър и се отличава с опростен дизайн. Ако си купувате Kindle c карта на редовен клиент на Amazon, вградено в устройството радио автоматично се включва към мрежата Sprint Nextel без активиране и абонамент. Изваждате четеца от кутията, влизате директно в онлайн магазина Kindle на Amazon, избирате си книга и я сваляте за секунди. „Война и мир“ изниква на екрана за по-малко от минутка.

Amazon полага всички усилия да възроди модата на онлайн пазаруването чрез Kindle, доколкото го позволяват размерите на дисплея и четирицветният екран. Когато потребителят е онлайн, може да търси сред книжните заглавия (с помощта на умело замислена клавиатура), да сваля отделни глави, да чете мнения от форумите и рецензии за книгата. Amazon планира да направи целия си книжен каталог достъпен чрез Kindle, макар като начало да предлага едва 90 хил. от над 5.8 милиона заглавия, включени в списъка Books in Print. Все пак това са четири пъти повече предложения от каталога на Sony, включително и най-актуалните бестселъри. Книгите се продават за около $ 10 – по-скъпо от изданието с меки корици, но по-евтино от варианта с твърди корици.

Онлайн връзката през Kindle има и други предимства. Електронните издания на 11 вестника, на цена от $6 до $15 на месец, се доставят на Kindle маниаците всяка сутрин. Осем списания (срещу $1.25 до $3.49 месечно) също са в списъка с онлайн четива; сред тях са Time и The Atlantic. Може да се абонирате и за 300 различни блога срещу скромните $1-2 месечна такса. Никакъв проблем с капацитета на архивиране – и без допълнителната мемори карта Kindle съхранява стотици книги. Устройството предлага и вграден електронен речник, и онлайн достъп до енциклопедията Wikipedia.

Не вярвам, че каквато и да е форма на електронно четиво ще замести или ще надмине някога мастилото и хартията, но Kindle е добър опит в тази посока. Иска ми се контрастът на дисплея да беше по-голям. „Прелистването“ на онлайн страниците също може да се ускори. А колко по-силна би била насладата от четенето, ако екранът не потъмняваше при всяко преминаване на следваща страница.

Досегашните провали при създаването на електронна книга принуждават потребителите да се задоволяват с по-ниско качество на изображение в сравнение с печатното издание срещу удобството да носят със себе си огромен обем текстове в компактен формат. Но не са много клиентите, проявили снизходителност към недостатъците на Kindle. Безжичната интернет връзка на четеца и безспорните търговски качества на Amazon придават ново и вълнуващо измерение на електронната книга.

Стискам палци Amazon да постигне онова, с което никой търговец на електронни книги не се е похвалил досега – да продаде достатъчно четци, за да си позволи по-ниска цена, и така да превърне Kindle в масов продукт.

Изваждаш четеца, влизаш в магазина Kindle, избираш книга и я сваляш за секунди. „Война и мир“ се появява за по-малко от минута

Стивън X. Уайлдстром
BusinessWeek

Няма коментари

Comments are closed.


«
»